Als eerste seriejacht fabrikant presenteert het Duitse HanseYachts AG uit Greifswald in samenwerking met Sentinel Marine Solutions, een telematicaservice- en beveiligingssysteem: De MyHanse Security Cloud

Met een cloud-gebaseerde applicatie zet HanseYachts AG nieuwe standaarden op het gebied van service en veiligheid aan boord. Met een smartphone of in de Owners Area van de website van HansYacht kunnen Hanse eigenaren de scheepsgegevens van het schip live bekijken. De MyHanse Security Cloud is een platform waarop diverse apps over verhoogde veiligheid op zee worden uitgebracht. Voor de start van het platform zijn drie apps beschikbaar: BoatMonitoring, eLogBook en eServiceBook. Andere apps zijn in de planning.

BoatMonitoring: Diverse waarschuwingssystemen maken het jacht veilig en beveiligd als nooit tevoren. Op afstand of op het schip is de eigenaar altijd op de hoogte. Tijdelijke gastenaccounts voor het systeem aan boord bieden extra zekerheid bij het uitlenen van het jacht.

Het eLogBook volgt eenvoudig de route van het schip en registreert, zoals gebruikelijk in de zeevaartsector, belangrijke gebeurtenissen zoals snelheid over de grond, koers en positie. Natuurlijk geeft het eLogBook ook de maximale snelheid weer en is het aan de eigenaar om dit wel of niet te delen met zijn bemanning. Logboeken zijn een belangrijk onderdeel van de zeevaart en worden gebruikt voor ongevallenpreventie en helpen bij het analyseren van de oorzaak van ongevallen. Ze worden ook gebruikt voor reddingsoperaties en zijn gedeeltelijk wettelijk voorgeschreven. Het eLogBook kan ook gebruikt worden om gasten een eenvoudige documentatie van de reis te maken.

eServiceboek: Belangrijke informatie wordt verzameld en verwerkt in de cloud en automatisch ingevoerd in het digitale serviceboekje. Het platform berekent hoeveel kilometer het schip onder zeil en op de motor is gevaren. Ook kent het de onderhoudsintervallen voor alle onderdelen van het schip en rapporteert het automatisch wanneer er iets verschuldigd is. Push-berichten op de smartphone herinneren aan de periodieke onderhoudsintervallen. Zeekranen, anodes, motorolie of zeilaandrijfboeien zullen niet langer worden vergeten. Het serviceboekje zal altijd up-to-date zijn, wat een hogere doorverkoopwaarde geeft voor tijdig onderhouden schepen. Als extra service zullen handleidingen van het jacht en alle geïnstalleerde componenten ook beschikbaar zijn in de app en op de website van HanseYachts’ website. In geval van onderhoud kunnen de juiste instructies direct worden geopend.

Vanaf 01.08.2019 worden alle nieuw bestelde jachten van de merken Hanse, Dehler, Moody, FJORD, Sealine en Privilège standaard uitgerust met de nodige hardware die, in combinatie met de elektronica aan boord, wereldwijd communiceert via mobiele netwerken. Op volle zee worden de gegevens opgeslagen tot het schip zich weer in het ontvangstbereik van mobiele netwerken bevindt. Bestaande klanten kunnen een upgradepakket bestellen via het brede dealernetwerk van HanseYachts en in de online shop.

Extra functies en verbeteringen van de MyHanse Security Cloud zijn al in de planning en zullen voortdurend verder worden ontwikkeld.

De MyHanse Security Cloud werd en wordt verder ontwikkeld in samenwerking met Sentinel Marine Solutions, de leider in de markt van de connected boat technology. HanseYachts AG heeft zich verbonden met een krachtige partner, om aan de hoogste eisen van de digitale toekomst te voldoen.